Novosti

Povećanje raspoloživih sredstava za sufinanciranje projekata u okviru tipa operacije 7.4.1.

S obzirom na veliki broj zaprimljenih zahtjeva za potporu u okviru Mjere 7, operacije 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju povećali su ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na 472.000.000,00 kuna.

Naime, na Natječaj koji je bio objavljen 24. veljače 2017. godine, zaprimljeno je više od 500 zahtjeva za potporu te je nakon provjere ukupnog traženog iznosa potpore utvrđeno da nema dovoljno raspoloživih sredstava za sve korisnike u Natječaju. Ovim povećanjem omogućit će se sufinanciranje preko 100 najboljih projekata o okviru tipa operacije 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

Izmjene Natječaja za tip operacije 4.1.1.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je druge izmjene Natječaja za podmjeru 4.1 Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, sektor biljne proizvodnje.

Natječaj i izmjene natječaja možete pronaći ovdje.

Podsjećamo da se prvi dio zahtjeva za potporu može popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 22. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 23. travnja 2018. godine do 12:00 sati.

Održana posljednja prezentacija LAG-natječaja u Bujama!

Dana 20.03.2018. održana je posljednja prezentacija LAG-natječaja za operaciju 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” u Pučkom otvorenom učilištu u Bujama.

Prezentaciju je održala, uz predstavnicu LAG-a, Timea Ritoša iz firme Team-EU d.o.o.. Sudionicima je u detalje predstavljen 1. LAG-natječaj, odnosno LAG-natječaj za operaciju 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”. Predstavljen im je i pojašnjen također proces prijave na LAG-natječaj i faze procesa odabira projekata.

Nakon prezentacije sudionici su imali prilike postaviti sva pitanja koja su ih zanimala vezano za sam natječaj i prijavu na isti.

 

Slike s prezentacije pogledajte u našoj foto galeriji. 

Sudjelujte u raspravi o Nacrtu pravilnika o provedbi podmjere 4.4.!

Putem portala e-savjetovanje, u javnu raspravu pušten je Nacrt pravilnika o provedbi podmjere 4.4. “Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

U e-savjetovanje možete se uključiti putem sljedeće POVEZNICE, a više informacija o svim otvorenim javnim savjetovanjima možete pronaći OVDJE.

Održano još jedna radionica za LAG-natječaj 6.3. u Taru!

Dana 19. ožujka u vijećnici Općine Tar-Vabriga održana je još jedna u nizu prezentacija LAG-natječaja za tip operacije 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” koji je objavljen 08. ožujka 2018. a prijave će se moći podnositi od 23.ožujka do 23. travnja 2018. godine.

Cilj ovog javnog predstavljanja bio je upoznati potencijalne korisnike kao i svu zainteresiranu javnost o predmetu ovog LAG-natječaja, uvjetima prihvatljivosti, prihvatljivim aktivnostima, kriterijima odabira i sl.

Uz predstavnike LAG-a “Sjeverna Istra” prezentaciju je odradila konzultantica Katarina Vojnović iz tvrtke Key consulting d.o.o. koja je korisnicima u detalje predstavila natječaj.

Podsjećamo, predstavljanje LAG-natječaja za Tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ dio je animacijskih aktivnosti u svrhu informiranja potencijalnih korisnika o LAG-natječaju. Aktivnost se odvija u okviru podmjere 19.4. „Tekući troškovi i animacija“ unutar mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., a sufinancirana je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

 

 

 

 

 

Usvojen dokument „Procedura postupanja u slučaju sukoba interesa u postupku odabira projekata u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije LAG-a „Sjeverna Istra“

Upravni je odbor LAG-a „Sjeverna Istra” dana 06. ožujka 2018. godine usvojio dokument „Procedura postupanja u slučaju sukoba interesa u postupku odabira projekata u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije LAG-a „Sjeverna Istra“ za razdoblje 2014. – 2020. godine“. Tim se dokumentom uređuje način odabira i postupanja tijela koja sudjeluju u postupku odabira projekata prijavljenih na LAG-natječaje kako bi se osigurala nepristranost i transparentnost prilikom odabira projekata.

Dokument možete pročitati i preuzeti klikom ovdje.

Održano predstavljanje LAG-natječaja za operaciju 6.3. u Buzetu

Dana 15.03.2018. održano je predstavljanje prvog LAG-natječaja za operaciju 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva” u Narodnom domu u Buzetu.

Cilj ovog javnog predstavljanja bio je upoznati potencijalne korisnike kao i svu zainteresiranu javnost o predmetu ovog LAG-natječaja, uvjetima prihvatljivosti, prihvatljivim aktivnostima, kriterijima odabira i sl.

Uz predstavnike LAG-a “Sjeverna Istra” prezentaciju je odradila konzultantica Vesna Hajdarević iz tvrtke Benefit biro koja je korisnicima u detalje predstavila natječaj.

Podsjećamo, predstavljanje LAG-natječaja za Tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ dio je animacijskih aktivnosti u svrhu informiranja potencijalnih korisnika o LAG-natječaju. Aktivnost se odvija u okviru podmjere 19.4. „Tekući troškovi i animacija“ unutar mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., a sufinancirana je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

 

U nastavku nekoliko slika s predstavljanja:

 

 

 

 

 

 

Sudjelovanje LAG-a Sjeverna Istra na Forumu LAG-ova

Predstavnice LAG-a “Sjeverna Istra” sudjelovale su na Forum-u LAG-ova „Izazovi i značaj LAG-ova u lokalnom razvoju“, 08. i 09. ožujka 2018.

Prvi je dan u Lovasu održan okrugli stol „Provedba lokalnih razvojnih strategija LAG-ova i LAG-natječaji”. Na okruglom su stolu sudionici raspravljali o sljedećim temama:

  • razmjena iskustava vezanih uz usklađivanje i poteškoće na koje su sudionici naišli prilikom usklađivanja/izmjena svojih LRS-a,
  • definiranje internih procedura LAG-ova vezanih uz raspisivanje i obradu LAG-natječaja,
  • natječajna dokumentacija, priprema i problematika,
  • razmjena iskustava vezano uz definiranje dokumentacije za dokazivanje kriterija odabira iz LRS-a za LAG-natječaje,
  • problematika, ograničena sredstva za zadovoljavanje velikih potreba terena.

Idućeg je dana uslijedio Forum LAG-ova „Izazovi i značaj LAG-ova u lokalnom razvoju“. Po otvaranju Foruma uslijedili su pozdravni govori domaćina i organizatora te predstavljanje županijskih razvojnih dionika. U dijelu predstavljanja gostujućih lokalnih akcijskih grupa LAG „Sjeverna Istra“ predstavila je Voditeljica Ana Žužić te posebno istaknula nedavnu objavu 1. LAG-natječaja za tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Nakon predstavljanja Hrvatske mreže za ruralni razvoj te značaja LAG-ova u lokalnom razvoju uslijedila je rasprava.

 

Slike pogledajte u našoj foto galeriji. 

IZMJENE NATJEČAJA ZA OPERACIJU 4.1.1.

APPRRR je objavila Izmjene natječaja za podmjeru 4.1 Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva –  provedba operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, sektor biljne proizvodnje.

Izmjene ovog natječaja odnose se na tekst natječaja, Prilog 1, Prilog 2, Prilog 6a, Prilog 7, Prilog 9, Prilog 10, Prilog 11, Prilog 13 i Prilog 16. Izmjene natječaja (vezani dokumenti) možete pogledati ovdje.