Novosti

Objavljen LAG-natječaj za tip operacije 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Danas, dana 16.08.2019. godine LAG „Sjeverna Istra“ objavljuje 5. LAG-natječaj iz LRS LAG-a za tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

Rok za podnošenje prijava počinje teći od 2.09.2019. godine do 2.10.2019. godine.

Ukupni iznos raspoloživih sredstava za ovaj Natječaj iznosi 449.088,00 HRK.
Visina potpore po nositelju projektne prijave iznosi 15.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

Za sve detaljne informacije kliknuti ovdje. 

Obavijest o obvezi zaprimanja/izdavanja e-Računa LAG Sjeverna Istra

Stupanjem na snagu članka 7. Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/18), od 1. srpnja 2019. godine, izdavatelji elektroničkih računa obvezni su izdavati i slati elektroničke račune sukladno EU normi.

LAG Sjeverna Istra kao javni naručitelj od 01.07.2019. godine dužan je zaprimati sve račune bez obzira na iznos u elektroničkom obliku, odnosno više neće biti dopušteno zaprimanje i plaćanje računa u papirnatom obliku zaprimljenih putem pošte ili skeniranih putem e-maila, već isključivo e-računa kako je propisano navedenim zakonom.

Molimo sve naše dobavljače da pravovremeno poduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi mogli izdati elektronički račun u zakonski propisanom strukturiranom formatu, jer sukladno novoj zakonskoj regulativi (01.07.2019) LAG Sjeverna Istra neće biti u mogućnosti zaprimati i plaćati račune poslane poštom ili e-mailom.

 

Izmijenjen indikativni plan objave LAG-natječaja u 2019. godini

LAG “Sjeverna Istra” objavio je u prvoj polovici 2019. godine LAG-natječaje za tipove operacija 4.2.1. “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima” i 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”.

Objavljen je novi indikativni plan objave LAG-natječaja za 2019. godinu te uskoro slijedi objava LAG-natječaja za tip operacije 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarsta”. Stoga se pozivaju svi zainteresirani da krenu s osmišljavanjem projektne ideje.

Izmijenjen indikativni plan objave LAG-natječaja za 2019. godinu možete pogledati ovdje. 

 

 

Prvi posjet ulaganju prijavljenom na LAG-natječaj za tip operacije 6.3.

Dana 21. svibnja 2019. godine djelatnice LAG-a Sjeverna Istra obavile su prvi posjet lokaciji ulaganja za projekt prijavljen na LAG-natječaj za tip operacije 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”. Naime, radi se o projektu kupnje poljoprivredne mehanizacije, odnosno traktora, kojeg je korisnik prijavio na prvi objavljen LAG-natječaj u 2018. godini.

Jedna od zadaća LAG-a je praćenje projekata odobrenih na LAG-natječaju te posjet lokaciji ulaganja kako bi se utvrdilo stanje provedbe projekta. Djelatnice LAG-a su se stoga uputile na prvi posjet ulaganju te su i više nego uspješno odradile sve što je bilo potrebno za potpunu kontrolu te je utvrđeno kako je korisnik sve odradio po propisima.

Podsjećamo, na prvom LAG-natječaju za tip operacije 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” dodijeljena su sredstva za provedbu sveukupno pet projekata na području LAG obuhvata.

U nastavku fotografija prve investicije financirane kroz LAG-natječaj.

 

ODRŽANA IZBORNA SJEDNICA SKUPŠTINE LAG-A

Dana 20.05.2019. godine u Sportskoj dvorani Novigrad je održana Izborna sjednica Skupštine LAG-a. Skupština je birala nove članove Upravnog odbora. Izabrani su relevantni predstavnici različitih socio-ekonomskih interesnih skupina kako slijedi:

1. Predstavnici javne interesne skupine:
a) Grad Novigrad – Cittanova, predstavnik Anteo Milos, Predsjednik LAG-a
b) Grad Buzet, predstavnik Siniša Žulić, Dopredsjednik LAG-a
c) Grad Umag – Città di Umago, predstavnica Ilirjana Croata Medur

2. Predstavnici gospodarske interesne skupine:
a) Valde bene d.o.o., predstavnica Sabina Antonac
b) OPG Goran Gardoš, predstavnik Goran Gardoš
c) Cocolo vina, predstavnica Sandra Kokolo
d) Laguna Novigrad d.d., predstavnica Valentina Pilko
e) OPG Livija Visintin, predstavnik Dean Visintin

3. Predstavnici civilne interesne skupine:
a) Zajednica Talijana Livade-Gradinje, predstavnica Irina Štokovac
b) Brdsko-biciklistički klub Grožnjan, predstavnik William Vigini
c) Loreta Zlatar
d) Jadranka Radojković
e) David Mejak

Čestitamo svima!

Osim izbora novih članova Upravnog odbora Skupština je usvojila i važnu odluku za potencijalne prijavitelje na LAG-natječaje, a to je izmjena Lokalne razvojne strategije LAG-a za razdoblje 2014. – 2020. Po odluci Skupštine, LAG je povećao alokaciju sredstava za tip operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacije i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ budući je na natječaj pristiglo više prijava od planiranih. Također, odlučeno je kako će se do kraja ove financijske perspektive objaviti još dva LAG-natječaja:

– LAG-natječaj za tip operacije 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva“ s ukupnim iznosom raspoloživih sredstava od 449.088,00 HRK (4 projektne prijave)

– LAG-natječaj za tip operacije 6.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ s ukupnim iznosom raspoloživih sredstava od 748.480,00 HRK (2 projektne prijave).

 

Novi Indikativni plan objave LAG-natječaja očekujte uskoro…

 

Radionica za Vinsku omotnicu u Puli

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u mjesecu svibnju organizira radionice s ciljem predstavljanja Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023.

Radionice će se održati prema slijedećem rasporedu:

  • Split, Sajam vina i delicija, Podrumi Dioklecijanove palače: 17.5.2019. u 13 sati i 18.5.2019. u 13 sati
  • Zagreb, Gospodarski klub u zgradi Ministarstva poljoprivrede, 21.5.2019. od 10 do 12 sati
  • Osijek, HGK Županijska komora, 23.5.2019. od 11 do 13 sati
  • Pula, HGK Županijska Komora, 28.5.2019. od 11 do 13 sati.

Sudionici ovih radionica bit će u mogućnosti saznati mnoštvo korisnih informacija o korištenju sredstava iz Vinske omotnice te će ujedno biti informirani i o izmjenama koje su uvedene u Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019.-2023. Kratak pregled možete pogledati u letku Vinska omotnica 2019._2023.

Restrukturiranje i konverzija vinograda – objavljen natječaj

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023.
Korisnici mjere Restrukturiranje su vinogradari upisani u Vinogradarski registar (fizičke ili pravne osobe čije se gospodarstvo nalazi na području Republike Hrvatske i koji posjeduju površinu zasađenu vinovom lozom gdje se proizvodi tog područja upotrebljavaju za komercijalnu proizvodnju vinskih proizvoda, a površine vinograda su upisane u Vinogradarski registar).

Dozvoljeni troškovi  unutar mjere Restrukturiranje su:

  • ulaganja vezana uz zamjenu sorte/sorata i/ili premještanje vinograda i
  • ulaganja prihvatljiva u okviru poboljšanja vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom.

Razina potpore iznosi do 75% od ukupno prihvatljivih troškova za aktivnosti dokumentirane računima ili drugim dokumentima jednake dokazne snage te za  troškove doprinosa u naravi.

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 1.000.000,00 EUR.

Broj projekata odobrenih pojedinom korisniku u istoj godini nije ograničen, međutim u okviru jedne financijske godine ne može se istom korisniku odobriti potpora u iznosu većem od 750.000 EUR uključujući i nadoknadu gubitka dohotka.

Korisnici mogu ostvariti i naknadu za gubitak dohotka (u obliku financijske naknade ili prava na koegzistenciju, odnosno istovremeno postojanje starih i novih vinograda).

Rok za podnošenje prijava je do 28. lipnja 2019godine, a natječaj i detaljne upute s popisom obrazaca dostupni su ovdje.

U razdoblju od 2014. do 2018. objavljeno je 7 natječaja za mjeru Restrukturiranje. Odobren je 71 projekt u ukupnom iznosu potpore od 59.588.325,84 HRK a  isplaćena su 34 projekta u iznosu od 33.802.051,57 HRK.