Projekt SMALLable

LAG Sjeverna Istra partner je u projektu SMALLABLE, koji se provodi unutar programa Europske komisije Citizens, Equality, Rights and Values. Cilj projekti jest suzbijanje depopulacije ruralnih sredina aktiviranjem mladih i njihovim uključivanjem u javni život.

Više

Grad Novigrad - Cittanova

Grad Novigrad nalazi se na zapadnoj obali Istarskog poluotoka, 25 kilometara od granice sa Slovenijom, te po 15 kilometara od najbližih gradskih središta - Umaga, Buja i Poreča. Gradsko se područje prostire od Dajle na sjeveru do ušća rijeke Mirne na jugu.

Više

Grad Umag - Umago

Grad Umag nalazi se na zapadnoj istarskoj obali, na samo 10 km od slovenske granice i uz Savudriju najzapadnije je mjesto u RH.
Prema sastavu popisa u gradu živi 13.467 stanovnika na 83km2 površine.

Više

Općina Lanišće

Općina Lanišće prostire se u brdsko-planinskom području Ćićarije na sjeveru Istre, sjeverno od ceste Lupoglav - Buzet te broji ukupno 329 stanovnika.

Više

Grad Buzet - Pinguente

Buzet, zajedno s okolicom, poznatom kao Buzeština obuhvaća 165 km2 i oko 6000 stanovnika. Područje Buzeštine smješteno je u najsjevernijem unutrašnjem dijelu Istre, na prostoru između tri velika gradska središta: Rijeke, Trsta i Pule.

Više

Općina Grožnjan - Comune di Grisignano

Općina Grožnjan-Grisignana smještena je na sjeverozapadu Istre, 15 km od mora. Grožnjan-Grisignana je u cijelosti zaštićen kao spomenik kulture sa bogatom tradicijom i poviješću te broji oko 740 stanovnika.

Više

Općina Oprtalj - Portole

Općina Oprtalj-Portole nalazi se na krajnjem sjevernom dijelu Istarskog poluotoka, između Buja na zapadu i Buzeta na istoku. Općina obuhvaća oko 850 stanovnika.

Više

Općina Vižinada - Visinada

Općina Vižinada smještena je na području zapadne Istre - na uzvisini ruba doline rijeke Mirne, na 257 m nadmorske visine te obuhvaća oko 1.160 stanovnika.

Više

Općina Kaštelir-Labinci - Castelliere-Santa Domenica

Općina Kaštelir-Labinci - Castellier-Santa Domenica smještena je sjeverozapadu Istre, 10 km udaljenosti od Poreča. Područje od 32 km2 sastoji se od 15 naselja te obuhvaća oko 1.500 stanovnika.

Više

Grad Buje - Buie

Područje Grada Buja-Buie proteže se na sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka. Na području od 103,40 km2 živi oko 6.000 stanovnika. Grad Buje-Buie administrativno je, sudsko i školsko središte Bujštine.

Više

Općina Tar-Vabriga – Torre-Abrega

Općina Tar - Vabriga obuhvaća 6 naselja te broji više od 2.000 stanovnika.

Više

Općina Brtonigla - Verteneglio

Općina Brtonigla-Verteneglio proteže se sjeverozapadnim dijelom Istarskog poluotoka na teritoriju površine cca 32 km2 te broji oko 1.300 stanovnika.

Više
- S. Domenica

  Nema rezultata vaše pretrage.

Facebook news feed

🔸Što je obilježilo svibanj?🔸Dobrim djelom bile su to brojne aktivnosti u okviru naših projekata suradnje, prije svega projekta 🟦S*MA*L*L*A*B*L*E*🟦, unutar kojeg je LAG Sjeverna Istra održao domaćinstvo projektnog susreta.Susret partnera na ovom projektu održan je u Novigradu u razdoblju od 19.05.—21.05.2023. a prethodile su mu intenzivne pripreme, kako bi se svi planirani stručni sadržaji u potpunosti realizirali. Kroz ovo je domaćinstvo LAG ugostio partnere - predstavnike općina Torgiano i Monte San Martino (IT) , Cilleros i San Martin de Trevejo (ESP), Fundao (PT) i Pecsely (HUN) te iz redova talijanskog LAG-a GAL Media Valle del Tevere, koji je ujedno i nositelj projekta.👉U prvoj fazi projekta partneri upoznaju teritorijalne osobitosti svakog područja, kako bi u drugoj i trećoj fazi projekta proveli aktivnosti usmjerene na poticanje mladih iz ruralnih sredina na aktivno građanstvo i kreiranje pozitivnih društvenih promjena u svojoj zajednici. Stoga je LAG u okviru ovog susreta partnerima predstavio:➡️Osobitosti područja LAG-obuhvata, s posebnim naglaskom na razlikama između priobalnih i ruralnih regija 👨‍💼➡️Glavne razvojne izazove ruralnih sredina sjeverozapadne Istre , koji su predstavljeni kroz suradnju s predstavnicima općina Brtonigla, Kaštelir-Labinci, Oprtalj i Vižinada 👩‍💼➡️Demografska kretanja na području općina uz osvrt na udio mladih 📉📊➡️Mjere lokalne samouprave za privlačenje mladih u ruralne sredine 🧲👫➡️Mogućnosti aktiviranja mladih u ruralnim sredinama u različite oblike aktivnog građanstva 💪💪➡️Odraz globalizacijskih kretanja na ruralne sredine, koja su razmotrena kroz predavanje Doc. Dr. Sc. Marinom Berošem sa Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar 🔍🌏🔸Sadržaji su predstavljeni kroz javnu tribinu, održanu 20. svibnja 2023. u Muzeju LAPIDARIUM u Novigradu, u kojoj su sudjelovali predstavnici LAG-a Sjeverna Istra i partnera; predstavnici općina Brtonigla, Kaštelir-Labinci, Oprtalj i Vižinada; predstavnici udruga mladih sa područja LAG-obuhvata, predstavnici Zajednica Talijana Brtonigla i Vižinada i druga zainteresirana javnost. Za partnere su također održani terenski posjeti odabranim ruralnim lokacijama na području LAG-a.U drugom djelu susreta, održanom 21.05.2023., definirane su daljnje aktivnosti 💻🌐posebice one namijenjenih mladima u ruralnim krajevima s kojom ćemo započeti na jesen (studijski posjeti i razmjene). ✈️🚌🚅Za sve informacije o projektnim aktivnostima, te za iskaz interesa za sudjelovanjem u aktivnostima u 2. i 3. fazi projekta, obratite se upitom na: info@lag-sjevernaistra.hrKako je protekao susret pogledajte u galeriji!Visit Brtonigla Verteneglio Općina Oprtalj / Comune di Portole Općina Vižinada - Comune di Visinada Together In Kaštelir-Labinci GAL - Media Valle del Tevere ... See MoreSee Less
View on Facebook

LAG u brojkama

44 ČLANA LAG-a

LAG broji 44 člana, od čega 16 članova javnog sektora, 21 predstavnika gospodarskog sektora i 9 predstavnika civilnog sektora

VIŠE OD 37.000 STANOVNIKA NA 775 ČETVORNIH KILOMETARA

Na površini od 775 četvornih kilometara prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 37.279 stanovnika, gustoća naseljenosti je 48,10 stanovnika po četvornom kilometru

SINERGIJA JAVNOG, CIVILNOG I PRIVATNOG SEKTORA

U Upravnom odboru sudjeluju 5 članova gospodarskog sektora, 3 člana javnog sektora i 5 članova civilnog sektora. Ukupno je 7 žena u Upravnom odboru, što čini 53,84% zastupljenosti

Bioekonomija i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi

Projekt LAG-a „Sjeverna Istra“ unutar Javnog poziva Istarske županije za financiranje projekata/programa udruga u okviru javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede za 2021. godinu.

Projekt „Bioekonomija i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi“ nastaje u okviru Javnog poziva Istarske županije za financiranje projekata/programa udruga u okviru javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede za 2021. godinu te je sufinanciran sredstvima Istarske županije u iznosu od 5.000,00 Kn.

Cilj projekta je educirati širu javnost, a posebice poduzetnike i poljoprivrednike, o konceptu bioekonomije kao novom gospodarskom modelu Europske unije usmjerenom na održiv gospodarski razvoj temeljen na smanjenju emisija ugljika i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Zbog zacrtanih gospodarskih i klimatskih ciljeva, Europska je komisija u Europskom zelenom planu istaknula nužnost prelaska na kružnu bioekonomiju kao jedan od razvojnih prioriteta, za što će se u aktualnom programskom razdoblju 2021.-2027. izdvojiti značajna financijska sredstva putem europskih strukturnih i investicijskih fondova. Obzirom na to, svrha projekta je potaknuti prilagodbu poljoprivrednika i poduzetnika novom gospodarskom modelu  na način da se oni upoznaju sa pojmom bioekonomije, poslovnim prilikama koje ona  otvara te mogućnostima financiranja ulaganja unutar europskih fondova i programa.

Projekt “Bioekonomija i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi” provodi se na području Istarske županije putem slijedećih aktivnosti:

Više o projektu saznajte ovdje.

Projekt LAG-a „Sjeverna Istra“ unutar Javnog poziva Istarske županije za financiranje projekata/programa udruga u okviru javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede za 2021. godinu.

Što je zapravo bioekonomija?

BIOEKONOMIJA (ili biogospodarstvo; engl. bioeconomy ili bio-based economy) predstavlja novi model gospodarstva utemeljen na zamjeni proizvoda na bazi nafte i naftnih derivata proizvodima na bazi biomase. Budući da obradu proizvoda iz fosilnih goriva karakteriziraju visoke emisije CO2, prelazak na proizvode od biomase doprinosi dekarbonizaciji gospodarstva i klimatskoj neutralnosti.

O stanju bioekonomije u Hrvatskoj pročitajte na donjoj poveznici:

 “BIOEKONOMIJA I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE U POLJOPRIVREDI” –  EDUKATIVNI VIDEO:

 

“BIOEKONOMIJA I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE U POLJOPRIVREDI”

 

 

FOTOGALERIJA

 • OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

  Podmjera 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“ unutar Mjere 19
  LAG “SJEVERNA ISTRA”

  PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014. – 2020.
  Udio sufinanciranja 90% EU, 10% RH
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

 • OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

  Podmjera 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a” unutar Mjere 19
  LAG “SJEVERNA ISTRA”

  PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014. – 2020.
  Udio sufinanciranja 90% EU, 10% RH
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

 • OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

  Podmjera 19.4. “Tekući troškovi i animacija” unutar Mjere 19
  LAG “SJEVERNA ISTRA”

  PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014. – 2020.
  Udio sufinanciranja 90% EU, 10% RH
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

 • IZRADA WEB STRANICE SUFINANCIRANA JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

  Podmjera 19.1. “Pripremna pomoć” unutar Mjere 19
  LAG “SJEVERNA ISTRA”

  PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014. – 2020.
  Udio sufinanciranja 90% EU, 10% RH
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja

 • PROJEKT “PUT TARTUFA” SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

  Podmjera 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ tip operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“
  LAG “SJEVERNA ISTRA”

  PROGRAM RURALNOG RAZVOJA 2014. – 2020.
  Udio sufinanciranja 90% EU, 10% RH
  Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja