„Domaće od malih nogu“ – lokalni projekt globalnog značaja

Važnost pravilne prehrane temeljene na sezonskim namirnicama  lokalnog uzgoja danas više nego ikad igra neizmjerno važnu ulogu u očuvanju zdravlja.
Ipak, brzina suvremenog načina života i ekonomski faktori, odnosno materijalna ograničenja, često ne ostavljaju pojedincu mnogo izbora pa se prehrambeni izbori temelje ponajviše na namirnicama koje su povoljne (čitaj: jeftine),dostupne (čitaj:prisutne u supermarketima) i praktične (čitaj: prerađene, s dugim rokom trajanja zbog brojnih aditiva). Ako su djeca u pitanju, šareno i mirisno postaju također bitne kategorije (čitaj: proizvodi sa velikim udjelom bojila i aroma). Pitanje koje se nameće je: kako postaviti zdravlje budućih naraštaja na zdrave temelje, odnosno usaditi zdrave prehrambene navike od malih nogu?

Ova je misao ujedno i nit vodilja, odnosno glavni cilj projekta „Domaće od malih nogu“ kojeg zajednički provode Lokalne akcijske grupe Istarske županije: LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, LAG Južna Istra i LAG Sjeverna Istra.Projektom se koncept zdrave prehrane, temeljene na svježim, sezonskim poljoprivrednim proizvodima lokalnog uzgoja nastoji uvesti i u institucionalni okvir – suradnjom sa osnovnim školama i vrtićima Istarske županije, te sa lokalnim OPG-ima. Projekt se provodi u razdoblju od travnja 2019. do travnja 2021. tijekom kojeg će LAG-ovi na temelju analize postojećeg stanja prehrambenih resursa škola i vrtića diljem Županije provesti niz aktivnosti s ciljem jačanja kapaciteta svih dionika za uspješnu provedbu projekta.
Projekt obuhvaća slijedeće aktivnosti:

→  stručnu radionicu za kuharsko osoblje predškolskih i osnovnoškolskih ustanova Istarske županije; mentorstvo za kuharsko osoblje u matičnim objektima

→  edukaciju pedagoškog osoblja (nastavnika i odgajatelja) o tome kako provoditi tematske aktivnosti sa djecom

→  edukaciju roditelja i djece predškolske dobi te njihovo poticanje na konzumaciju lokalnih, sezonskih proizvoda

→  posjet djece lokalnim OPG-ima (ukupno 200 djece vrtićke dobi te 180 djece osnovnoškolske dobi)

→  pripremu i provedbu predstave za djecu (u izvedbi jedne od partnerskih osnovnih škola koja će osmisliti i izvesti predstavu za djecu predškolske dobi uključene u projekt)

→  edukaciju i djece osnovnoškolske dobi na konzumaciju lokalnih i sezonskih namirnica

Pored glavnog, projekt ima i više specifičnih ciljeva od kojih se posebno ističe podizanje svijesti o prednostima koncepta  prehrane „0 kilometara“ u lokalnoj zajednici i njegova implementacija u odgojno-obrazovne ustanove diljem Županije.

Jer, kako se ono kaže – misli globalno, djeluj lokalno!