LAG-ovi SUDJELUJU U STUDIJSKOM PUTOVANJU U OKVIRU PROJEKTA “PRIJENOS DOBRIH STOČARSKIH PRAKSI STOČARSKIH PROIZVODA”

U terminu  od 7.10.-9.10.2024.  LAG “Sjeverna Istra”  sudjelovao je u studijskom posjetu  talijanskim regijama Emilia Romagna i Veneto s ciljem upoznavanja inovativnih gospodarskih subjekata u sektoru stočarstva (proizvodnje i prerade). Studijski posjet realiziran je unutar projekta “Prijenos dobrih stočarskih praksi stočarskih proizvoda” kojeg u partnerstvu provode istarski LAG-ovi:  LAG  “Južna Istra” (nositelj projekta), LAG “Središnja Istra” te LAG “Istočna Istra”. Projekt se financira unutar “Javnog poziva za financiranje projekata/programa udruga u okviru javnih potreba u poljoprivredi, šumarstvu, lovstvu, ribarstvu i vodnom gospodarstvu Istarske županije za 2024. godinu”.

Budući da je glavni cilj projekta jačanje sektora stočarstva na području Istarske županije, u studijskom su posjetu uz predstavnike LAG-ova sudjelovali i poljoprivredni proizvođači iz sektora stočarstva sa područja cijele Istre.  Pored glavnog cilja, projektom se nastoji poticati i razmjena dobrih proizvođačkih praksi stočarskih proizvoda (mlijeka, mliječnih proizvoda te suhomesnatih proizvoda), usvajanje novih znanja te uočavanje potencijala u diverzifikaciji poljoprivredne proizvodnje kao i identifikacija načina valorizacije proizvoda iz sektora stočarstva.

Prvog radnog dana studijskog putovanja sudionici su realizirali posjet:

  • Farmi i proizvodnom pogonu “Allevamento Veneto Ovini” u Anguillari gdje su imali prilike upoznati primjer dobre prakse tova ovaca. Sudionicima je predstavljena farma, te proizdni pogon, gdje su mnogi istarski proizvođači koji i sami tove ovce imali prilike razmjeniti iskustvo i porazgovarati o aktualnim prilikama u uzgoju ovaca.

Drugog radnog dana studijskog putovanja sudionici su realizirali posjete:

  • Sirani s dugogodišnjom tradicijom “Azienda agricola biologica La Villa” : sudionici su prisustvovali cijelom procesu proizvodnje sira Parmiggiano Reggiano, sira koji je izuzetno valoriziran, ne samo radi svojih organoleptičkih svojstva, nego i radi načina izrade, kao i svojih nutricionističkih svojstva.
  • Proizvođaču parmskog pršuta “Fratelli Galloni S.p.A”, gdje su se sudionici upoznali s najnovijim tehnologijama u preradi suhomesnatog proizvoda, parmskog pršuta.
  • Vinariji “Lamoretti”, gdje su sudionici ručali i upoznali se s radom vinarije, a predstavnici LAG-ova su razmjenili iskustva s talijanskim LAG-om “GAL del Ducato”.

Trećeg radnog dana studijskog putovanja sudionici su realizirali posjet:

  • Farmi koza: Azienda agricola Capra Murciana di Dall’Arche Arianna“. Farma sa proizvodnim pogonom je sufinancirana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kroz Program za ruralni razvoj za regiju Veneto 2014-2020. Gospodarstvo se bavi ekološkim uzgojem koza i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Na gospodarstvu su bili prisutbni i predstavnici LAG-a “GAL dell’Alta Marca Trevigianna”, koji su u sudionicima predstavili svoj djelokrug rada te su ih upoznali s terminom PPL: piccole produzioni locali. Termin predstavlja mrežu malih lokalnih proizvođača koji slijede niz pravila kako bi se zadržali u mreži i dobili određene benefite za podupiranje poljoprivredne proizvodnje. 
  • Vinariji i njenom proizvodnom pogonu “La Tordera”. Tvrtka se bavi proizvodnjom zaštićenog pjenušavog vina Prosecco. Enolog vinarije je sudionicima pokazao proizvodni pogon, te im je prezentirao inovativne tehnologije kojima se dobiva vrhunski proizvod.

Sudionici studijskog putovanja su ovim posjetima usvojili neizmjerno veliko znanje, ne samo u okviru shvaćanja inovativnih procesa, nego i razmjenom informacija o mogućnostima sufinanciranja projekata. Proizvođači stočarskih proizvoda sa područja Istarske županije mogu i sami zatražiti sufinanciranje svojeg projekta, a jedan od načina je i prijavom na natječaj kojeg će LAG “Sjeverna Istra” krajem ove ili početkom iduće godine. Sudionici studijskog putovanja su i sami izrazili kako im je ovo putovanje dalo uvid u nove, inovativne načine poslovanja i diverzifikaciju svoje proizvodnje i poslovanja općenito. Ukoliko Ste i sami proizvođač stočarskih proizvoda, a imate želju za razvoj i potrebu za sufinanciranje projekta, budite slobodni popuniti Obrazac iskaza interesa.

Više o fotografija sa studijskog putovanja možete pogledati u našoj fotogaleriji.