Odlučne mjere Europske komisije kao potpora državama članicama

Posljednjih smo tjedana svjedoci izrazitih napora koje Europska komisija, kao i države članice Europske unije zasebno, ulažu kako bi ublažile negativne socioekonomske posljedice pandemije virusa Covid-19. Među istaknutijim mjerama svakako je i privremeni okvir za države članice kojeg je Europska je komisija donijela 19. ožujka 2020.

Povod za ovu mjeru jest činjenica da je proračun Unije ograničen te da glavnina konkretnih mjera mora doći iz proračunâ država članica, što je EK i omogućila donošenjem privremenog okvira koji dopunjuje druge mogućnosti koje su državama članicama na raspolaganju za ograničavanje negativnih utjecaja krize na gospodarstvo. Privremeni okvir obuhvaća pet skupina mjera a to su

  1. Izravna bespovratna sredstva, selektivne porezne olakšice i predujmovi poduzećima u iznosu  do 800.000,00 EUR za financiranje hitnih potreba za likvidnošću.
  2. Državna jamstva za kreditiranje poduzeća:države članice moći će izdavati državna jamstva kako bi osigurale da banke nastave odobravati kredite klijentima kojima su potrebni.
  3. Subvencionirano financiranje poduzeća zajmovima javnog sektora kojima se  poduzećima  pomaže da zadovolje trenutne potrebe za sredstvima za obrtni kapital i ulaganja.
  4. Zaštitne mjere za banke koje preusmjeravaju državne potpore realnom gospodarstvu: ovom se mjerom nastoji omogućiti bankama pružanje potpore poduzećima, posebno malim i srednjima.
  5. Kratkoročno osiguranje izvoznih kredita: okvirom se uvodi dodatna fleksibilna mogućnost dokazivanja da u nekim zemljama nije moguće dobiti pokriće za neutržive rizike, čime se omogućuje da država prema potrebi zajamči kratkoročno osiguranje izvoznih kredita.

Cjeloviti tekst objave Europske komisije pročitajte ovdje.