Održana prva radionica u sklopu projekta “Domaće od malih nogu”
Dana 04.03.2020. održana je 1. radionica za kuharsko osoblje predškolskih i osnovnoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova s područja LAG-a „Sjeverna Istra“ u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu pokraj Pazina.
Radionice se nastavljaju tijekom cijelog ožujka u svrhu podizanja svijesti o vrijednostima i važnostima korištenja i konzumacije lokalnih namirnica, pronalaska najoptimalnijih načina njihove pripreme kako bi se očuvale nutritivne vrijednosti
te posljedično promicao zdraviji način prehrane naših najmlađih.
Kuharsko se osoblje educiralo o pripremi inovativnih jela koji ne predstavljaju izazov za pripremanje u većim količinama u cilju uvođenja raznovrsnije prehrane bazirane na lokalnim namirnicama u odgojno-obrazovne ustanove. Tijekom svih radionica pripremit će se 12 jela s lokalnim namirnicama po principu „no waste“ na način da se u potpunosti iskoriste svi hranjivi sastojci namirnica,
da su prilozi ili jela organoleptički jednostavna i prilagođena ciljanim skupinama (djeci) te pripremljena u skladu s mogućnostima i kapacitetima kuharskog osoblja.
Projekt „Domaće od malih nogu“ je projekt suradnje istarskih LAG-ova Središnja Istra, Sjeverna Istra, Istočna Istra i Južna Istra,
a financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.,Podmjera 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“,tip operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti suradnje LAG-a