Održana radionica “Uvod u primjenu pokrovnih usjeva u vinogradima”

Dana 11.09.2017. održana je prva radionica “Uvod u primjenu pokrovnih usjeva u vinogradu” u prostorijama Zajednice Talijana u Vižinadi koja se održala u sklopu projekta “Uvod u upravljanje pokrovnim usjevima u vinogradu”.

Podsjećamo, u svibnju 2017. godine LAG-u „Sjeverna Istra“ dodijeljena su sredstva Istarske županije za provedbu navedenog projekta putem Javnog natječaja za financiranje projekata/programa udruga u okviru Programa javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede Istarske županije za 2017. godinu. Konkretno, riječ je o projektu čiji je glavni cilj upoznavanje vinara i vinogradara LAG područja s metodama pokrovnih usjeva i zatravljivanja međurednog tla u vinogradima. Važnost korištenja spomenutih metoda je neupitna, stoga projekt predviđa provedbu informativno-edukativnih radionica o istima.

Profesorica Melita Zec Vojinović s Veleučilišta u Rijeci je na našoj prvoj radionici održala uvodno predavanje o metodama primjene pokrovnih usjeva i zatravljivanja međurednog tla. Istaknuto je da je to metoda koju koriste svi sustavi poljoprivredne proizvodnje kako konvencionalni tako i održivi sustavi proizvodnje u koji spadaju npr. ekološka, integrirana, biodinamička poljoprivreda, samo što u održivim sustavima poljoprivredne proizvodnje pokrovni usjevi imaju veći značaj.

Nakon predstavljanja svih dobrobiti koje pokrovni usjevi imaju, sudionici su u grupama raspravljali i odabrali dobrobiti koje bi koristile njihovom vinogradu. Cilj ovog zadatka je bio da se na osnovi uzgojnih uvjeta specifičnog vinograda evaluiraju odabrane dobrobiti te da se donese odluka o tome hoće li određena dobrobit pokrovnog usjeva zaista i biti dobrobit za specifičan vinograd.

Također, predstavljene su i negativne strane korištenja pokrovnih usjeva i zatravljivanja kao i rezultati istraživanja koji pokazuju kako je moguće riješiti neke od izazova u primjeni pokrovnih usjeva u zemljama sličnih klimatskih uvjeta.

Slike s radionice pogledajte ovdje.