PREDNOSTI UKLJUČIVANJA U E-SAVJETOVANJA

Dragi korisnici,

jeste li se već registrirali na portalu www.esavjetovanja.gov.hr?

Za one među Vama koji se još uvijek pitaju „zašto“ odnosno „što dobivaju time“, slijedi mali podsjetnik o namjeni portala te načinu uključivanja u e-savjetovanja.

E- savjetovanja javna je aplikacija namijenjena  poticanju participacije građana u postupku donošenja zakona, akata i propisa. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću  dio je procesa donošenja novih zakona, propisa i akata te podrazumijeva uključivanje zainteresirane javnosti u navedeni proces njezinim informiranjem o prijedlozima novih zakona, drugih propisa ili akata uz mogućnost davanja prijedloga i komentara za registrirane korisnike aplikacije. Savjetovanje je u tom smislu put do besplatne ekspertize, koje posljedično pridonosi podizanju kvalitete propisa i javnih usluga.

Za uključivanje u e-savjetovanje potrebno je registrirati se na portalu www.esavjetovanja.gov.hr nakon čega registrirani korisnici redovito dobivaju obavijesti o otvorenim savjetovanjima putem elektroničke pošte sukladno naznačenim područjima interesa.

Ostaje pitanje „što dobivam time?“.

Ako  govorimo o objavi natječaja, primjerice onih u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske,  dostupnost nacrta natječaja  na portalu E-savjetovanja  najčešće je i najava skorašnje objave  “pravog” natječaja.

Proučavanjem  tekst nacrta natječaja kao i dostupnih privitaka u ovoj fazi, korisnici mogu na vrijeme uočiti i istaknuti eventualne  kontroverzne elemente. Tako je primjerice moguće ukazati na pojedine uvjete natječaja koji bi mogli biti suviše strogi, diskriminirajući, u nesukladnosti  sa stanjem na terenu i sl. Nadalje, ukoliko se korisnik planira javiti na pojedini natječaj, isti može već u nacrtu predmetnog natječaja odmah proučiti i listu prihvatljivih troškova te predložiti eventualne nadopune u svrhu učinkovitijeg financiranja projekata.

Za aktivne građane, te u našem kontekstu djelovanja, za ambiciozne poljoprivrednike i ozbiljne nositelje projekata – prednosti je svakako mnogo.

Trenutno su na mrežnim stranicama www.esavjetovanja.gov.hr dostupna  dva nova savjetovanja s javnošću koja će svakako zanimati nositelje malih poljoprivrednih gospodarstava ekonomske veličine od 2.000,00 EUR do 7.999,00 EUR, te mlade poljoprivrednike:

  1. U E-savjetovanje za nacrt natječaja za T.O. 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, dostupnom na slijedećoj poveznici, možete se uključiti davanjem prijedloga i komentara koje smatrate relevantnima za poboljšanje uvjeta dodjele potpore malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, zapošljavanju novih članova na poljoprivrednom gospodarstvu te uvođenju novih ekoloških standarda s ciljem doprinosa održivom razvoju.

 

  1. E- savjetovanje za nacrt natječaja za T.O. 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima”, namijenjenog mladim poljoprivrednicima – dakle osobama do navršenih 40 godina života sa odgovarajućim znanjem i kompetencijama za bavljenje poljoprivrednom djelatnošću, dostupno je ovdje. Nacrt natječaja donosi prijedlog zakonodavnog okvira za dodjelu potpore za financiranje mnogobrojnih aktivnosti kao npr. kupnje poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme; kupnje domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja; kupnje, gradnje ili opremanja zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanja novih i restrukturiranja postojećih višegodišnjih nasada i dr.

 

Oba su savjetovanja otvorena do 31. kolovoza 2021. a njihova nam objava ukazuje na to da se na jesen sprema i objava “pravih” natječaja od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Što još reći  osim – uključite se!