INNOVAOLIVA: ODRŽAN STUDIJSKI POSJET LAG-ova REGIJI UMBRIJI

Projekt suradnje LAG-ova „Innovaoliva“ ide dalje!

Treća po redu projektna aktivnost provedena je u  razdoblju od 18.04. do 21.04.2023.  a radi se o studijskom putovanju predstavnika LAG-ova partnera u regiju Umbriju (Italija).

Cilj posjeta Perugiji i okolici bio je upoznati inovativne primjere dobre prakse prvenstveno u sektorima maslinarstva i vinogradarstva, koji u svojem radu primjenjuju načela kružnog gospodarstva, održivog gospodarenja poljoprivrednom biomasom te energetske učinkovitosti. Sudionici putovanja imali su priliku upoznati kako istaknute gospodarske subjekte, tako i znanstvenoistraživačke institucije koje provode projekte s naglaskom na resursnoj učinkovitosti i održivosti.

Prvog radnog dana studijskog posjeta predstavnici LAG-ova su posjetili:

  1. Fakultet Agronomije Sveučilišta u Perugiji, jedne od vodećih istraživačkih ustanova na polju maslinarstva u Italiji, gdje su prisustvovali predavanju Doc. Dr.Sc. Primo Proietti koji je za sudionike projekta o inovativnim primjenama komine masline te predstavljanju softwarea kojeg je razvio predmetni Fakultet u svrhu izračunavanja optimalnih omjera različitih komponenti u stvaranju organskog komposta od komine.
  2. Tvrtku APOLLONI u naselju Colle di Scandolaro uz posjet 200-godina staroj uljari.
  3.  Tvrtku IRACI BORGIA – tvrtka koja proizvodi električnu energiju na bazi poljoprivredne biomase.
  4. Tvrtku BUGS LIFE – startup koji proizvodi proteine za stočnu prehranu na bazi insekata
  5. Vinariju CANTINA CESARINI SARTORI – inovativnu vinariju koja se osim impresivnim površinama svojih vinograda i vrhunskim vinima diči i cijelom paletom proizvoda od vinove loze. Posebno nas je impresionirala suradnja tvrtke sa Sveučilištima u Firenzi i Perugiji, u okviru koje se vrši ekstrakcija polifenola iz grožđa pa se isti stavljaju na tržište u obliku dodataka prehrani, komponenti u kozmetičkoj industriji te industriji biljnog zdravstva.

Drugog radnog dana  predstavnici LAG-ova posjetili su znanstveno-tehnološki park Parco Agroalimentare dell Umbria 3A (Parco 3A-PTA) gdje su predstavljeni inovativni projekti u sektoru maslinarstva i povrćarstva koje je ova institucija provela u partnerstvu sa drugim ustanovama te malim gospodarskim subjektima (poljoprivrednicima). Neki od predstavljenih projekata bili su:

  1. USO INNOVATIVO DELLE ACQUE DI VEGETAZIONE (inovativne primjene vegetativnih voda)
  2. SANSE- Introduzione di innovazione di processo e di prodotto nella filiera olivo – oleicola volta alla valorizzazione della sansa attraverso il suo uso a fini mangimistici (KOMINA- uvođenje inovacija u valorizaciju komine)
  3. ORTICOLTURA 2.0 – 0 scarti, 0 residui (Povrćarstvo 2.0- bez ostataka i bez otpada)
  4. IN ORTU – energia verde e nuove idee per un agricoltura migliore (In ortu- zelena energija i nove ideje za pravedniju poljoprivredu).

U prezentacijama su sudjelovali Dr. Stefano Briganti, voditelj međunarodnih projekata parka Parco 3A-PTA te Prof. Dr. Enrica Bargiacchi, predstavnica konzorcija “Consorzio interuniversitario nazionale per la scienza e la tecnologia” iz Firenze.

Osim međunarodnih projekata, park 3A-PTA akreditirana je institucija za očuvanje bioraznolikosti i genetskih resursa, pa smo u drugom djelu posjeta upoznali i aktivnosti usmjerene na prikupljanje i očuvanje autohtonih biljnih i životinjskih vrsta u regiji Umbriji.

U nastavku programa drugog radnog dana posjećena je i uljara Frantoio Centumbrie, koja je sudionicima posjeta predstavila svoj pogon i tehnološke procese prerade maslina; načine primjene ostataka iz proizvodnje koje tvrtka provodi (peletiranje ostataka rezidbe i koštica) te svoja ulja.

Trećeg radnog dana projekta održan je susret-okrugli stol sa predstavnicima talijanskog LAG-a „Media Valle del Tevere“ sa sjedištem u Torgianu uz   prilikom kojeg su LAG-ovi razmijenili iskustva u provedbi projekata suradnje te mogućnosti implementacije načela kružnog gospodarstva u svoje lokalne razvojne strategije te u projekte svojih korisnika. LAG-ovi su sastanak završili razmatranjem mogućnosti provedbe novih zajedničkih aktivnosti i projekata suradnje te su pri susretu uspostavljeni temelji za buduće suradnje.

Zaključno možemo reći da je studijski posjet regiji Umbriji sudionicima ponudio bogat i sadržajan program, prvenstveno zbog izbora relevantnih i kvalitetnih subjekata koje su predstavnici LAG-ova posjetili. Svi sudionici putovanja izrazili su zadovoljstvo zbog sudjelovanja u aktivnosti  a prilikom evaluacije kako ključne rezultate ove aktivnosti naveli su:

  1. Razumijevanje pojma kružnog gospodarstva u maslinarstvu i vinogradarstvu
  2. Upoznavanje konkretnih i praktičnih mogućnosti valorizacije biomase iz maslinarstva i vinogradarstva
  3. Veću otvorenost prema uvođenju inovacija u svoje poslovanje
  4. Veću otvorenost prema umrežavanju sa znanstvenoistraživačkim institucijama

Ovako sadržajan program pružio je svim sudionicima putovanja – kako onima iz redova poljoprivrednih proizvođača, tako i predstavnicima LAG-ova, priliku za usvajanjem novih znanja i širenjem vidika te vjerujemo da će prezentirani sadržaji sigurno doprinijeti njihovom budućem radu.

Kako je bilo na studijskom posjetu pogledajte OVDJE.