Novosti

NASTAVAK IZRADE NOVE LRS ZA RAZDOBLJE 2023. – 2027. – UKLJUČITE SE I VI!

LAG „Sjeverna Istra“ početkom 2022. započeo je postupak izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a za razdoblje 2023.-2027. Podsjećamo, Lokalna razvojna strategija LAG-a temeljni je plansko-strateški dokument temeljem kojeg će se u narednom programskom razdoblju 2023.-2030. na području obuhvata LAG-a „Sjeverna Istra“ provoditi Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske odnosno temeljem koje će se raspisivati LAG-natječaji. Proces izrade Lokalne razvojne strategije interaktivni je proces koji podrazumijeva suradnju relevantnih dionika iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora kao i uključivanje uže i šire javnosti u cilju čim detaljnijeg mapiranja razvojnih potreba teritorija.

 

U tu Vas svrhu LAG „Sjeverna Istra“  poziva da se uključite u izradu te doprinesete što kvalitetnoj strategiji.

 

A kako to učiniti?

 

 

Pošaljite na sljedeći mail: info@lag-sjevernaistra.hr svoje osobne podatke, email/broj telefona i sektor kojem pripadate, a to su; javni sektor, gospodarski ili privatni sektor i civilni sektor, nakon čega ćemo Vas kontaktirati i uputiti u način kako dostaviti svoje prijedloge!

 

 

ZAPOČELA IZRADA NOVE LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE LAG-a!

LAG „Sjeverna Istra“ početkom 2022. započeo je postupak izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a za razdoblje 2023.-2027. Podsjećamo, Lokalna razvojna strategija LAG-a temeljni je plansko-strateški dokument temeljem kojeg će se u narednom programskom razdoblju 2023.-2030. na području obuhvata LAG-a „Sjeverna Istra“ provoditi Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske odnosno temeljem koje će se raspisivati LAG-natječaji. Proces izrade Lokalne razvojne strategije interaktivni je proces koji podrazumijeva suradnju relevantnih dionika iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora kao i uključivanje uže i šire javnosti u cilju čim detaljnijeg mapiranja razvojnih potreba teritorija.

U tu će svrhu LAG „Sjeverna Istra“ tijekom većeg djela godine provoditi brojne aktivnosti namijenjene informiranju javnosti te njenom uključivanju u izradu LRS putem javnih konzultacija. Od navedenih aktivnosti LAG će održati predavanja za javnost, radionice sa pojedinim ciljnim skupinama, ankete i istraživanja, radne skupine i dr.

Cilj ovih aktivnosti jest prikupiti čim relevantnije i aktualnije podatke s terena kako bi naša buduća Lokalna razvojna strategija za razdoblje 2023.-2027. mogla kvalitetno obuhvatiti sve razvojne potrebe i čim konkretnije doprinijeti razvoju teritorija.

 

 

 

SRETAN USKRS – BUONA PASQUA!

Svima Vama želimo sretan i blagoslovljen Uskrs, te radosne i vesele uskršnje blagdane!

A tutti voi auguriamo una buona Pasqua con tanta gioia e serenita` durante le festivita` pasquali!

 

 

 

EK predstavila mjere poticanja ekološki prihvatljivijih i trajnijih proizvoda

Europska komisija je u srijedu predložila opsežan paket u okviru koncepta kružnog gospodarstva s mjerama koje bi trebale osigurati da gotovo svi fizički proizvodi na tržištu EU-a budu popravljivi, energetski učinkoviti, ekološki prihvatljiviji i da se mogu reciklirati. Smatra se da je vrijeme da se prekine s modelom  ‘uzmi, proizvedi, pokvari i baci’, koji je toliko štetan za naš planet, zdravlje i gospodarstvo. Paket uključuje prijedlog Uredbe o eko-dizajnu održivih proizvoda, koji, između ostaloga, predviđa digitalnu putovnicu proizvoda, koja će sadržavati informacije od čega se proizvod sastoji i može li se reciklirati. U pogledu mogućnosti recikliranja planira se uvođenje označavanja poput onoga kod označavanja energetske efikasnosti proizvoda oznakama od A do G. Paket također uključuje i novu strategiju za tekstil kako bi postao trajniji i mogao se ponovno koristiti i reciklirati, zatim nove mjere za građevinske proizvode te dopune pravila za zaštitu potrošača, koji će prisiliti proizvođače da deklariraju koliko će proizvod trajati i može li se popravljati.

Nova pravila, koja trebaju usvojiti Vijeće i Parlament da bi postala obvezujuća, bit će sigurno suočena s pokušajima lobiranja proizvođača, koji namjerno ograničavaju vijek trajanja svojih proizvoda kako bi potrošače prisilili da kupuju nove. – Podržavamo proizvođače koji sve više žele birati proizvode koji dulje traju i koji se mogu popravljati. Moramo osigurati da ih u tome ne ometaju pogrešne informacije. Potrošačima dajemo nove snažne alate kako bi mogli donositi informirane odluke – izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Više o ovoj inicijativi možete pročitati OVDJE.

 

VAŽNO! 1. izmjena LAG-natječaja za TO 7.4. “Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”

Dana 30. ožujka 2022. godine LAG “SJEVERNA ISTRA” objavljuje ispravak 9. LAG-natječaja za TO 7.4. “Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, 3.1. u dijelu produljenja roka za podnošenje projektne prijave sa 11. travnja 2022. na 29. travnja 2022. godine.

Tekst LAG-natječaja s pratećom dokumentacijom dostupan je ovdje.

OBJAVLJENE INICIJALNE RANG LISTE ZA NACIONALNI NATJEČAJ ZA T.O.6.3.1. I 6.1.1.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Inicijalne rang liste prijavitelja na nacionalni natječaj za T.O.6.3.1. i T.O.6.1.1.

Vjerujemo da je ova obavijest posebno zanimljiva poljoprivrednicima sa područja LAG-obuhvata koji razmatraju prijavu  na LAG-natječaj za T.O. 6.3 “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”: pravila natječaja naime ne dozvoljavaju istodobnu prijavu pojedinog subjekta na nacionalni i na LAG-natječaj te se stoga zainteresirani prijavitelji upućuju na mogućnost konkuriranja na samo jedan od navedenih natječaja unutar Mjere 6 tijekom cijelog programskog razdoblja.

Više informacija kao i rang liste nacionalnog natječaja potražite OVDJE.

 

PREDSTAVLJANJE LAG NATJEČAJA ZA T.O. 7.4 “ULAGANJA U POKRETANJE, POBOLJŠANJE ILI PROŠIRENJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA ZA RURALNO STANOVNIŠTVO, UKLJUČUJUĆI SLOBODNO VRIJEME I KULTURNE AKTIVNOSTI TE POVEZANU INFRASTRUKTURU“

Pozivamo sve zainteresirane prijavitelje na LAG-natječaj za T.O.7.4 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti i povezanu infrastrukturu  na sudjelovanje u online radionici predstavljanja LAG natječaja  za T.O.7.4. zakazane za 4.3.2022. s početkom u 10:00 sati.
Radionici je moguće pristupiti putem sljedeće POVEZNICE.

Javni poziv za uvrštenje u brošuru i mrežnu stranicu ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre”

Priroda, kultura, tradicija i ljudi važan su aspekt zelenog turizma. S ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri, Istarska županija je 2019. godine započela s tiskanjem prve brošure o eko prijateljskim sadržajima u Istri.

Na taj način, želi se doprinijeti očuvanju naših prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti u Istri, poštujući načela održivog razvoja. Stoga, potiče se razvoj lokalne zajednice, kao i konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog, tj. organskog uzgoja. Štitimo i čuvajmo prirodne resurse i kulturnu baštinu, upoznajmo i njegujmo običaje i tradiciju lokalnog stanovništva.

BROŠURA I MREŽNA STRANICA

Brošura je višejezična (hrvatsko-talijanska i englesko-njemačka), tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Studio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre.” Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakama EU Ecolabel i Ecocamping, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu i Eko plaže, e-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

Zatim su izdvojena  zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. U brošuru su nadalje uvršteni eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu.

Brošura je namijenjena domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, i turistima kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi. Početkom 2021. godine izrađena je i Internet stranica www.istraecoxperience.com na kojima su objavljeni svi sadržaji.

POZIV ZA UKLJUČENJE U ISTRA ECOXPERIENCE

Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience.

Za uvrštenje je potrebno prijaviti se na javni poziv, s time da je za uvrštenje na mrežnu stranicu trajno otvoreno, dok se prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru zaključuju 31. listopada tekuće godine.

Prijave se dostavljaju ONLINE putem sljedećih poveznica:

•    PRIJAVA EKOLOŠKIH PROIZVOĐAČA
•    PRIJAVA MANIFESTACIJA
•    PRIJAVA MUZEJA I TEMATSKIH PARKOVA
•    PRIJAVA OSTALIH EKO PRIJATELJSKIH SADRŽAJA

Preuzeto sa portala: istra-istria.hr

 

 

 

Objavljen LAG-natječaj za T.O. 7.4. ” Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu “

Dana 22.veljače 2022. LAG “Sjeverna Istra” objavio je 9. po redu natječaj iz LRS LAG-a za tip operacije 7.4. ” Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje  lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

Svrha natječaja je financiranje ulaganja u javnu infrastrukturu s ciljem pokretanja, poboljšanja ili proširenja temeljnih usluga za lokalno stanovništvo  kako bi se doprinijelo poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva te općem razvoju teritorija. Prihvatljive aktivnosti za sufinanciranje obuhvaćaju gradnju (izgradnju i/ili rekonstrukciju)  i /ili opremanje javne infrastrukture navedene u Poglavlju 3.1. Natječaja.

Prihvatljivi korisnici Natječaja su jedinice lokalne samouprave, trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, javne ustanove neprofitnog karaktera u kojoj su osnivači jedinice lokalne samouprave (osim javnih vatrogasnih postrojbi, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija i škola); udruge koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima od posebnog interesa za lokalno stanovništvo; vjerske zajednice koje imaju organizacijski oblik na lokalnom nivou i koja se bavi humanitarnim i društvenim djelatnostima od posebnog interesa za lokalno stanovništvo te lokalna akcijska grupa odabrana unutar Programa. Osim organizacijskog oblika, uvjet prihvatljivosti korisnika je i sjedište na području LAG-obuhvata te trajnost prijavljenog projekta kroz razdobljke od minimalno 5 godina od datuma konačne isplate sredstava.

Iznos raspoloživih sredstava po predmetnom natječaju je 2.480.148,00 HRK.

Minimalni iznos potpore po korisniku iznosi 15.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti dok je maksimalni iznos potpore po korisniku 30.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

Sve informacije o Natječaju, kao i prijavna dokumentacija, dostupni su OVDJE.

LAG će za zainteresirane prijavitelje održati online-radionice predstavljanja Natječaja na dan 4. ožujka 2022. s početkom u 10:00 sati.

Upute o načinu prijave na radionicu biti će naknadno objavljene na mrežnim stranicama LAG-a.