Javni poziv za uvrštenje u brošuru i mrežnu stranicu ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre”

Priroda, kultura, tradicija i ljudi važan su aspekt zelenog turizma. S ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri, Istarska županija je 2019. godine započela s tiskanjem prve brošure o eko prijateljskim sadržajima u Istri.

Na taj način, želi se doprinijeti očuvanju naših prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti u Istri, poštujući načela održivog razvoja. Stoga, potiče se razvoj lokalne zajednice, kao i konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog, tj. organskog uzgoja. Štitimo i čuvajmo prirodne resurse i kulturnu baštinu, upoznajmo i njegujmo običaje i tradiciju lokalnog stanovništva.

BROŠURA I MREŽNA STRANICA

Brošura je višejezična (hrvatsko-talijanska i englesko-njemačka), tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Studio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre.” Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakama EU Ecolabel i Ecocamping, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu i Eko plaže, e-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

Zatim su izdvojena  zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. U brošuru su nadalje uvršteni eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu.

Brošura je namijenjena domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, i turistima kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi. Početkom 2021. godine izrađena je i Internet stranica www.istraecoxperience.com na kojima su objavljeni svi sadržaji.

POZIV ZA UKLJUČENJE U ISTRA ECOXPERIENCE

Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience.

Za uvrštenje je potrebno prijaviti se na javni poziv, s time da je za uvrštenje na mrežnu stranicu trajno otvoreno, dok se prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru zaključuju 31. listopada tekuće godine.

Prijave se dostavljaju ONLINE putem sljedećih poveznica:

•    PRIJAVA EKOLOŠKIH PROIZVOĐAČA
•    PRIJAVA MANIFESTACIJA
•    PRIJAVA MUZEJA I TEMATSKIH PARKOVA
•    PRIJAVA OSTALIH EKO PRIJATELJSKIH SADRŽAJA

Preuzeto sa portala: istra-istria.hr