Od polja do stola-jednim klikom!

Posljedice epidemije virusom Covid-19 u veoma su kratkom vremenu iz temelja promijenile naše životne navike i donijele brojna ograničenja u našu svakodnevicu. Uz univerzalnu preporuku ostajanja kod kuće, fokus građana okreće se sve više ka zdravlju i potrebi za nabavkom domaćih i sviježih namirnica kao alternativu onima iz velikih trgovačkih centara, koje bismo u ovo doba opterećenosti bakterijama, virusima i međusobnim razmakom-tako rado voljeli izbjeći.  Na drugom kraju spektra – proizvođači hrane, posebice mali obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, stjerani u kut zabranom rada tržnica i zabranom napuštanja mjesta prebivališta.Ova bi priča svakako dobila veoma tmuran kraj da kojim slučajem ne živimo u doba digitalizacije i elektroničkih medija,  u kojem je i u normalnim okolnostima veliki dio naših svakodnevnih aktivnosti i onako virtualan. Jedan od pozitivnih trendova koji su zaživjeli tijekom ožujka nastaje brzom prilagodbom domaćih proizvođača hrane na trenutne izvanredne mjere pokretanjem brojnih online-tržnica i Facebook-grupa specijaliziranih za spajanje ponude i potražnje za svježim i domaćim poljoprivrednim proizvodima, u kojima se, znamo to još od najranijih dana, krije pola zdravlja.

   Za sve one zainteresirane za nabavku domaćeg voća, povrća, maslinovog ulja, vina, kobasica, slanine, mlijeka, sira te ostalih poljoprivrednih proizvoda, kao i za one koje primarno zanima kako iste prodati, donosimo pregled najvažnijih online platformi namijenjenih tržišnoj razmjeni domaćih proizvoda. Najjednostavnije varijante uključuju elektronički  oglasnik Njuškalo i Facebook, gdje privatni ponuditelji jednostavno objavljuju svoje proizvode uz mogućnost dostave ili osobnog preuzimanja proizvoda od strane kupca. Pored privatnih Facebook oglasa, aktivne su i brojne grupe kao npr. Okusi Hrvatske, Finoteka.hr, Fino.hr, Uberi ovo i druge koje spajaju OPG-ove i kupce na razini cijele Hrvatske. Nadalje, dostupni su i specijalizirani web-portali, od onih regionalnog dosega kao npr. broskva.hr te tržnica-trg.eu koje spajaju ponudu i potražnju na području Istre, portala Špajza.hr, Kašetica primorsko goranska – usmjerenih na cijeli Kvarner, te onih najvećih, kao što su npr. Burzahrane.hr, eMerkato  te naruci2go koji pokrivaju ponudu i potražnju na razini Hrvatske. Navedeni portali donose najkvalitetnije proizvode standardne i ekološke proizvodnje uz mogućnost dostave diljem cijele Hrvatske. Bitno je napomenuti da je većina navedenih portala zbog povećanog opsega posla u ovo vrijeme u potrazi za novim dobavljačima, što otvara vrata brojnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji do sad i nisu imali iskustva sa ovom vrstom suradnje.

Kao što znamo, briga za zdravlje počinje od stola, a put do nabavke namirnica odnosno put do domova zainteresiranih kupaca u zadnje vrijeme počinje jednim klikom. Uvjerite se i sami u prednost online nabavke domaćih proizvoda direktno od proizvođača.