U Cillerosu održan 9. susret partnera na projektu SMALLABLE

U terminu od 29.02.-3.03.2024. održan je 9. po redu radni susret partnera na projektu SMALLABLE u španjolskom gradiću CILLEROS, pokrajina Extremadura. Podsjetimo se, SMALLABLE je projekt koji se provodi unutar EU-programa CERV (Citizens-Equality-Rights-Values) u kojem LAG Sjeverna Istra sudjeluje u svojstvu partnera zajedno sa 7 općina iz Italije, Mađarske, Španjolske i Portugala, te talijanskim LAG-om GAL Media Valle del Tevere (nositelj projekta).

Budući da je cilj radnih posjeta u drugoj fazi projekta potaknuti mlade iz ruralnih sredina na kreativna rješenja kojima se takve sredine mogu obogatiti potrebnim sadržajima kako bi se spriječilo iseljavanje, u ovoj fazi u radnim susretima sudjeluju upravo – mladi.

Predstavnici LAG-a na ovom susretu bili su Eric Persel, član UO LAG-a iz Brtonigle, te volonterke Giulia Dussich i Silvia Barbo iz Buja. Tijekom četverodnevnog radnog sastanka, naši su predstavnici zajedno sa mladima iz Italije, Španjolske, Portugala i Mađarske upoznali Cilleros  i glavne izazove  s kojima se ondašnji stanovnici suočavaju, te su kroz terenske posjete interesnim lokacijama upoznali razvojne potencijale mjesta u segmentima turizma, prirodnih resursa , obrazovnih mogućnosti, poduzetničkih inicijativa i dr. Svoja su zapažanja i ideje uobličili u projektne prijedloge koje su potom prezentirali stručnom žiriju sačinjenom od predstavnika partnera na projektu, te lokalne samouprave.

Radne skupine mladih iznijele su neke veoma zanimljive i konkretne projekte, a osim rada na projektu mladi su kroz ovaj su susret priliku steći vrijedne kontakte i upoznati jedan zanimljivi i autentični predio Španjolske, ondašnju kulturu i stanovnike.