U NOVIGRADU ODRŽAN SUSRET PARTNERA NA PROJEKTU “SMALLABLE”

U razdoblju od 19. svibnja do 21. svibnja 2023. u Novigradu je održan susret partnera na projektu SMALLable, kojeg LAG “Sjeverna Istra” provodi unutar programa Europske komisije CERV (Citizens, Equality, Rights and Values). Susret je okupio 24 predstavnika partnera iz redova LAG-a Media Valle del Tevere (IT), Općine Monte San Martino (IT), Općine Cilleros (ESP), Općine San Martin de Trevejo (ESP), Općine Fundao (PT), Općine Pecsely (HUN) te naravno iz redova domaćina  LAG-a “Sjeverna Istra”, koji su u trodnevnom radnom programu održali aktivnosti predstavljanje projekta za javnost te predstavljanja područja LAG-a “Sjeverna Istra” za partnere.

Cilj ovog projekta je sprečavanje propadanja i depopulacije malih i izoliranih ruralnih sredina te će partneri tijekom predstojeće dvije godine nastojati djelovati na sprečavanje negativnih demografskih trendova aktivnostima usmjerenim na “vraćanje života” u takve sredine. U sprečavanju depopulacije ruralnih krajeva ključnu ulogu ima i aktiviranje lokalnih dionika, prije svega mladih,  te njihovo uključivanje kreiranje željenih promjena. Budući da je za bilo kakvo djelovanje potrebno  najprije dobro upoznati predmetna područja koja se suočavaju sa depopulacijom, te temeljito analizirati sve prednosti i izazove života u njima, ove aktivnosti zauzimaju ključnu ulogu u prvoj fazi projekta.

Stoga je i projektni susret u Novigradu obilježen predstavljanjem područja našim projektnim partnerima:

Prvog dana projektnog susreta odnosno 19.svibnja  održan je kratki sastanak partnera uz najavu predstojećeg programa i logističkih uputa partnerima vezano za održavanje planiranih projektnih aktivnosti.

Drugog dana projektnog susreta odnosno 20. svibnja održana je glavnima aktivnosti, odnosno:

  1. PREDSTAVLJANJE PROJEKTA SMALLABLE ZA JAVNOST: u novigradskom Muzeju LAPIDARIUM dana 20. svibnja 2023. održano je predstavljanje projekta za javnost. Događanje je osim predstavnika partnera okupilo i zainteresiranu javnost, od kojih ističemo pripadnike udruga mladih zainteresiranih za uključivanje u projekt; pripadnike Zajednica Talijana sa područja LAG-a “Sjeverna Istra” te ostalu javnost zainteresiranu za razvoj područja i projekte suradnje. Okupljenima su predstavljeni ciljevi projekta  i razrada aktivnosti, te je istaknuta mogućnost uključivanja u projekt za mlade u dobi od 18-35 godina, koji će unutar projekta moći sudjelovati u aktivnostima razmjene i studijskih putovanja u drugoj fazi projekta.
  2. PREDSTAVLJANJE TERITORIJA PROJEKTNIM PARTNERIMA:LAG je kao domaćin susreta imao zadatak predstaviti svoje područje s posebnim naglaskom na razlike u razvijenosti obalnih i ruralnih krajeva, te na utjecaju turizma na opći razvoj područja. Kako bi partnerima pružio čim zorniju sliku, LAG je u ovu aktivnost uključio lokalne dionike iz ruralnih općina, odnosno predstavnike Općina Vižinada, Oprtalj, Brtonigla i Kaštelir-Labinci, koji su okupljenima na zorno predočili sve prednosti, ali i izazove svakodnevnog života u svojim općinama.
  3. PREDAVANJE Prof. Dr. Sc. Marina Beroša sa Instituta za društvena istraživanja u Puli  o utjecaju globalizacijskih trendova na demografiju ruralnih sredina te  perspektivama mladih za život i rad u njima.
  4. TERENSKI POSJET – ISTRAŽIVANJE RURALNIH PODRUČJA LAG-obuhvata: LAG je u poslijepodnevnim satima za partnere organizirao terenski obilazak ruralnih sredina (odabrane mikro-lokacije gornje Bujštine) kako bi se neposredno upoznali sa osobitostima ovih krajeva. Partneri su upoznali područje s obzirom na demografske pokazatelje (gustoću naseljenosti, udio mladog i starog stanovništva u općoj populaciji, glavne grane gospodarskih djelatnosti, razvoj područja kroz turizam itd.

Trećeg dana projektnog susreta odnosno 21. svibnja u prostorijama Zajednice Talijana Novigrad održana je debata projektnih partnera u cilju usporedbe područja LAG-a “Sjeverna Istra” sa područjima partnera te usmjeravanja daljnjeg tijeka projektnih susreta.

U sklopu prve faze projekta radnog naziva “BE SMALLABLE” , partneri su do sada održali susrete u portugalskom gradiću Sobral de Sao Miguel, talijanskoj Bettoni te u Novigradu, a  do jeseni 2023. planiraju se još susreti u španjolskom gradiću San Martin de Trevejo, mađarskom Pecselyju te portugalskom Fundao.

U drugoj fazi projekta, pod nazivom “SHARING SMALLABLE”  u projekt se planiraju uključiti mladi sa područja svakog od partnera, koji će kroz studijska putovanja razmjenjivati znanja i ideje i  sudjelovati  u  stvaranju modela aktivnog građanstva za mlade u ruralnim sredinama.

Treća faza projekta pod nazivom “WORKING SMALLABLE” obuhvatiti će organizaciju tematskih događanja na području svakog partnera s ciljem aktiviranja opće populacije ruralnih prostora te njihovog                uključivanja u kreiranje modela za pozitivne promjene u svojoj sredini.

Projekt SMALLABLE otvoren je za javnost te će LAG “Sjeverna Istra” na jesen 2023. uputiti Javni poziv za uključivanje mladih u projektne aktivnosti.

Više informacija o predstojećim aktivnostima biti će objavljene tijekom ljeta na mrežnim stranicama LAG-a.