VLADA RH OBJAVILA: PAUŠALNA POTPORA ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Vlada Republike Hrvatske najavila je 200 milijuna kuna izvanredne pomoći poljoprivrednicima koji se zbog ekstremne suše susreću sa brojnim problemima u poljoprivredi.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tvrdi kako opskrba hranom na jedinstvenom europskom tržištu nije ugrožena. Hrvatska je dio europskog tržišta te unatoč krizama i najavama prethodnih godina vrijednost proizvodnje hrane nije padala nego je kontinuirano rasla. Zbog klimatskih nepogoda zabilježen je pad proizvodnje i rast cijena, međutim održana je količina te čak i rast stočarske proizvodnje. Suša je više pogodila proljetne nego zimske kulture.

Mjere kojima će se pomoći poljoprivrednicima biti će zakonite i na vrijeme. Omogućiti će se paušalna potpora za poljoprivredne proizvođače do 15 tisuća eura te će se tražiti izmjena programa ruralnog razvoja. Za korištenje mjera biti će potrebno primjenjivati dobre agrokulturne prakse.

Ministrica Vučković najavila je kako će se po prvi puta sufinancirati nabava opreme za navodnjavanje kako bi se potaknula dobra praksa navodnjavanja u Hrvatskoj. Vlada je dosad isplatila gotovo 500 milijuna kuna za sufinanciranje obnovljivih izvora energije.

Poljoprivrednici koji su suočeni sa štetom od suša mogli bi prve isplate dobiti već krajem studenog. Naknade za štetu povrtlarima čiji su nasadi stradali od tuče proljetos još nisu isplaćene, ali su sve županije objavile programe pomoći, upis je završio te će novac biti isplaćen u vrlo kratkom periodu.