Izrađen Vodič kroz osnove primjene biljnog pokrova u međurednom prostoru vinograda!

Kao posljednja aktivnost u sklopu projekta “Uvod u upravljanje pokrovnim usjevima u vinogradu” izrađen je vodič na temelju informacija i relevantnih podataka prikupljenih na radionicama.

Podsjećamo, u svibnju 2017. godine LAG-u „Sjeverna Istra“ dodijeljena su sredstva Istarske županije za provedbu projekta „Uvod u upravljanje pokrovnim usjevima u vinogradu“ putem Javnog natječaja za financiranje projekata/programa udruga u okviru Programa javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede Istarske županije za 2017. godinu. Konkretno, riječ je o projektu čiji je glavni cilj bio upoznavanje vinara i vinogradara LAG područja s metodama pokrovnih usjeva i zatravljivanja međurednog tla u vinogradima.

Vodič je namijenjen vinarima i vinogradarima te predstavlja uvod u pokrovne usjeve: što su pokrovni usjevi, pozitivni i negativni učinci pokrovnih usjeva, način odabira vrsta te uvod u uspostavu i upravljanje pokrovnim usjevima. U Vodiču su prikazane i aktivnosti projekta u sklopu kojeg je Vodič nastao, kao i njegovi rezultati. U prvom dijelu su predstavljene informativno- edukativne radionice i pregled ishoda terenskih radionica. Nakon pregleda teorijskih i terenskih radionica dat je osvrt na gospodarenje biljnim pokrovom u međurednom prostoru vinograda za uzgojne uvjete u Istri. U drugom dijelu Vodiča predstavljeni su rezultati anketa koje su prethodile teorijskim i terenskim radionicama. Na kraju su navedene ideje koje su nastale kao rezultat ovog
projekta u svrhu daljnjeg unaprijeđenja proizvodnje vinove loze.

Vodič će se izraditi u tiskanom obliku i podijelit će se svim sudionicima radionica te ostaloj zainteresiranoj javnosti. Do tada vodič možete prelistati ovdje.