Javni poziv za sudjelovanje u Popisu poljoprivrede 2020.

Državni zavod za statistiku raspisao je Javni poziv zainteresiranim kandidatima za podnošenje prijava za sudjelovanje u Popisu poljoprivrede 2020. koje će se provoditi od 14. rujna do 14. listopada 2020. godine na području cijele Republike Hrvatske.Podsjećamo, Vlada je na sjednici prošli mjesec uredbom izmijenila Zakon o popisu poljoprivrede 2020. pa će se taj popis, umjesto u jednoj fazi, provoditi u dvije faze – od 1. do 30. lipnja za poslovne subjekte, a od 14. rujna do 14. listopada obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).Popis će obuhvatiti poljoprivredna gospodarstva s više od 0,4 hektara korištene površine i najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda ili maslinika, kao i površine rasadnika, površine pod povrćem, itd. Neće se popisivati povrtnjaci za vlastite potrebe. Cjeloviti tekst javnog poziva pročitajte ovdje.

Zainteresirani kandidati mogu se prijaviti za popisivače ispunjavanjem prijavnog obrasca i rješavanjem stručnog testa znanja o poljoprivredi koji su dostupni na sljedećoj poveznici. Uvjeti za prijavu kandidata popisivača su punoljetnost i najmanje završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a kriterij za odabir je stručni test znanja o poljoprivredi. Za sudjelovanje u Popisu angažirat će se ukupno 1.697 popisivača.

Prijave su otvorene 8. lipnja 2020. te su zbog slabog interesa produljene do 24. lipnja 2020. Rezultati odabira kandidata za popisivača bit će objavljeni do sredine kolovoza na internetskim stranicama. Za izabrane kandidate organizirat će se obavezna poduka koja će se provoditi po svim županijama u kolovozu i rujnu 2020. godine.