LAG Sjeverna Istra i LAG Istočna Istra na studijskom posjetu u Sarentinu

Dana 7. i 8. lipnja 2018. godine predsjednik, zaposlenici i članovi Upravnog odbora LAG-a „Sjeverna Istra“ zajedno s kolegama iz LAG-a “Istočna Istra” otišli su na dvodnevno studijsko putovanje u Sarentino, Italiju. Studijski je posjet organiziran od strane LAG-a „Sjeverna Istra“, LAG-a „Istočna Istra“ i talijanskog LAG-a „Alpi di Sarentino“ kako bi se steklo međunarodno iskustvo u uspostavi procedura za provedbu Lokalne razvojne strategije. Tijekom dvodnevnog studijskog putovanja posjetili su se projekti financirani i realizirani u sklopu LRS GAL-a “Alpi di Sarentino”.

Dana 7. lipnja 2018., kao prva aktivnost studijskog posjeta odrađen je posjet napuštenom seoskom gospodarstvu Rohrerhaus koje je preuređeno u muzej. U muzeju je sudionike dočekala catering usluga poljoprivrednica iz Sarentina, drugi projekt po redu koji je predstavljen u sklopu posjeta. Nakon razgledavanja muzeja, voditelj LAG-a „Alpi di Sarentino“ odveo je sudionike u sam centar grada Sarentina kako bi predstavio projekt obnove centra grada. Nastavili su zatim do sjedišta LAG-a „Alpi di Sarentino“.

Dana 08.06.2018. sudionici su sezaputili u posjet lokalnom agroturizmu, projektu namijenjenom održavanju vrhunske kvalitete mesa i proizvodnji čokolade. Nakon toga su posjetili TREHS kozmetiku. Radi se o projektu pokrenutom od strane mladih lokalnih poduzetnika kako bi promovirali proizvodnju kozmetike na bazi prirodnih proizvoda lokalnog područja. Uslijedio je posljednji projekt u sklopu studijskog posjeta, i to projekt izrade tradicionalnih suvenira. Sudionike je dočekao stolar na vlastitom imanju te im je objasnio cijelu priču nastanka projekta. Prije deset godina četvorica umjetnika/majstora (kipar, krojač, stolar i tokar) udružila su se u zadrugu naziva “Sarner Gschick” s ciljem promocije stogodišnje tradicije obrtništva i metode proizvodnje koje su tipične za njihovo područje.

U sklopu studijskog posjeta LAG „Sjeverna Istra“, LAG „Istočna Istra“ i GAL „Alpi di Sarentino“ razmijenili su vlastita iskustva vezana za aktivnosti, strukturu te trenutnu fazu provedbe LRS te su stvorili temelje za buduću suradnju.

Slike s posjeta pogledajte u našoj foto galeriji.