OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA OBNOVU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA I PROIZVODNOG POTENCIJALA NARUŠENOG ELEMENTARNIM NEPOGODAMA

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom objavila je Natječaj za provedbu podmjere 5.2. »Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima« – provedba tipa operacije 5.2.1. »Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala«.

Prihvatljivi troškovi financiranja u okviru podmjere 5.2. odnose se na obnovu poljoprivrednog potencijala, a to uključuje sanaciju poljoprivrednog zemljišta, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje gospodarskih objekata, popravak ili nabavu poljoprivrednih strojeva, mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, nabavu osnovnog stada ili matičnog jata domaćih životinja, krčenje uništenog nasada, kupnju i sadnju sadnica višegodišnjeg bilja te opće troškove (do 10% od ukupnih troškova). Zahtjev za potporu popunjavat će se u AGRONET-u od 2. listopada do 1. prosinca 2017. godine.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 150.000.000 HRK uz mogućnost povećanja u slučaju da je iznos sredstava prihvatljivih zahtjeva veći od navedenih raspoloživih sredstava javne potpore. Moguća je isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50% odobrenih sredstava javne potpore dok je osnovni preduvjet provođenja ove mjere proglašenje elementarne nepogode od strane županije.

Ministarstvo poljoprivrede želi informirati potencijalne korisnike o mogućnostima dobivanja potpore za obnovu poljoprivrednog proizvodnog potencijala te će se u tu svrhu održati nekoliko radionica za potencijalne korisnike.

Datum, vrijeme i mjesto održavanja informativnih radionica biti će objavljeni nekoliko dana prije njihova održavanja na stranici Programa ruralnog razvoja (www.ruralnirazvoj.hr).

Više informacija o provedbi natječaja pronađite ovdje.

Upute za korisnike možete preuzeti ovdje.