Odrađene radionice u sklopu projekta “Aromatika”

U sklopu projekta “Aromatika” odrađene su dvije informativno-edukativne radionice, jedna namijenjena odgajateljicama i ostalim zaposlenicima dječjeg vrtića u Taru te jedna namijenjena lokalnim OPG-ovima i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Dana 23. listopada 2018. u prostorijama dječjeg vrtića „Radost“ Tar-Vabriga održana je radionica „Aromatično bilje dječjeg vrtića Radost“. Radionica je organizirana s ciljem upoznavanja odgajateljica s koristima i načinima primjene aromatičnog bilja zasađenog u vrtu novoizgrađenog dječjeg vrtića. Voditeljica radionice, gđa. Dubravka Ferenčić, upoznala je sudionike s općenitim dobrobitima aromatičnog i ljekovitog bilja. Prešla je zatim na pojedinačnu analizu svake biljke zasađene u vrtu, odnosno smilja, kadulje, ružmarina, mažurana, timijana i origana. Istaknula je kako je važno da su odgajateljice upoznate s dobrobitima i načinom primjene spomenutih biljaka kako bi što bolje s djecom iskoristile zasađeni vrt. Odgajateljice su za vrijeme trajanja radionice aktivno sudjelovale i postavljale pitanja te je radionica završena raspravom o eventualnim aktivnostima koje će moći provoditi s djecom.

 

 

 

 

Dana 24. listopada 2018. u prostorijama Osnovne škole Tar-Vabriga održana je radionica „Stanje i tendencije uzgoja i prerade aromatičnog i ljekovitog bilja u Istri“. Radionica je organizirana s ciljem upoznavanja OPG-ova i ostale zainteresirane javnosti o uzgoju i preradi aromatičnog i ljekovitog bilja, posebice u Istri. Voditeljica radionice, dr.sc. Slavica Dudaš, upoznala je sudionike s razlikom između ljekovitog i začinskog bilja te je predstavila količine uzgoja ljekovitog bilja na području Istarske županije nakon čega je prešla na prezentaciju dobrobiti eteričnih ulja. Jedan od načina dobivanja eteričnih ulja je proces destilacije te je polaznicima prikazan cijeli proces izvlačenja eteričnog ulja iz sušenog oblika lavande.

Nakon dobivanja eteričnog ulja iz lavande, gđa. Dudaš je prešla na ekološku proizvodnju i zasnivanje nasada aromatičnog bilja. Prešla je zatim na detaljniju analizu pojedinih aromatičnih biljki, njihovih dobrobiti i specifičnosti, kao i na izradu različitih proizvoda pomoću aromatičnih biljki, poput sapuna, krema i likera. Sudionici su iskazali veliki interes za spomenute teme te su se zadržali nakon završetka radionice kako bi prokomentirali eventualne nedoumice i postavili pitanja predavačici.

Radionicom za OPG-ove i zainteresiranu javnost odrađena je posljednja aktivnost u sklopu projekta „Aromatika“.