Održan sasatanak Vlade RH i predstavnika Koordinacije za očuvanje digniteta udruga

Rad udruga rijetko se na adekvatan način prati i prezentira u medijima, zbog čega šira javnost udruge ne doživljava uvijek kao aktivnog nositelja civilnog društva. Istina, većina je udruga svojim radom usmjereno isključivo na pojedine ciljne skupine pa su  nerijetko jedino te skupine i upoznate sa djelokrugom rada udruga koje promiču njima bliske vrijednosti.

A šira javnost?

U doba dok je sve mirno i dok je društveni poredak stabilan – udruge se ponekad smatraju hobijem. Načinom provođenja slobodnog vremena. Oni tamo neki…koji promiču prava „onih tamo nekih svojih“. Dalekih. Marginalnih. Ranjivih.

I onda se dogodi Covid-19 kriza u kojoj svi postajemo – na ovaj ili onaj način – udaljeni, marginalni i ranjivi. Zanimljivo, upravo je izbijanje navedene krize uzrokovane pandemijom pokazalo koliki je značaj rada udruga u pomaganju osobito ranjivih skupina korisnika: osoba s invaliditetom, starijih osoba, bolesnika, osoba koje žive u situacijama obiteljskog nasilja i dr. Navedene su skupine u ovakvoj izvanrednoj situaciji životno ugrožene a pomoć je često dostupna jedino kroz organizirani rad udruga koje pružaju socijalne usluge u zajednici. U ovakvoj vrsti udruga pojedinci ne djeluju samo kao volonteri već u njima ostvaruju i radni odnos, te se financiraju iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouprave.

Kako pak one rade u ovim teškim vremenima, u kojima osim virusa opasno prijete i proračunski rezovi?

Dok su Vlada, kao i brojne jedinice lokalne samouprave pravovremeno najavile paket mjera pomoći gospodarstvenicima, djelatnici udruga zadnja su dva mjeseca “na ledu”, bez ikakvih informacija o ishodu dostavljenih projektnih prijedloga i mogućnosti financiranja u drugoj polovici godine. Tim su povodom predstavnici Koordinacije za očuvanje digniteta udruga u RH i Vlade RH održali radni sastanak dana 30. travnja 2020. u kojem su na dnevnom redu bile teme od presudnog značaja za rad udruga u ovim neizvjesnim vremenima.

Između ostalih, neke od tema na dnevnom redu bile su:

1.Obrada projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve nacionalne prijave koje se čekaju još iz 2019. godine.

2.Obrada projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve EU prijave podnesene puno prije proglašenja pandemije.

3.Otvaranje posebnog poziva za financiranje aktivnosti udruga u vrijeme pandemije i njenih posljedica.

4.Isplata ugovorenih sredstava i poštivanje ugovorenih rokova (na svim razinama).

5.Pružanje podrške lokalnim udrugama koje ostaju bez financiranja od strane lokalne uprave.

Cjelovit pregled sadržaja sastanka kao i donesenih zaključaka pročitajte ovdje.