Održana 2. radionica „Odabir, uspostava i održavanje pokrovnih usjeva”

Dana 28. rujna 2017. s početkom u 17:00 sati u Vijećnici Općine Grožnjan održana je 2. radionica pod nazivom „Odabir, uspostava i održavanje pokrovnih usjeva” u sklopu projekta LAG-a „Sjeverna Istra“ u suradnji s Veleučilištem u Rijeci i Poljoprivrednim odjelom u Poreču.

Podsjećamo, u svibnju 2017. godine LAG-u „Sjeverna Istra“ dodijeljena su sredstva Istarske županije za provedbu navedenog projekta putem Javnog natječaja za financiranje projekata/programa udruga u okviru Programa javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede Istarske županije za 2017. godinu. Konkretno, riječ je o projektu čiji je glavni cilj upoznavanje vinara i vinogradara LAG područja s metodama pokrovnih usjeva i zatravljivanja međurednog tla u vinogradima.

U sklopu radionice sudionicima je predstavljeno kako će odabrati odgovarajuću vrstu pokrovnog usjeva za svoj vinograd, posijati je i održavati prirodni pokrov. Prema rezultatima ankete o potrebama koje svaki sudionik ima u svojem vinogradu, odabrana su četiri glavna razloga zbog čega bi se usvojila primjena pokrovnih usjeva. Nakon definiranja onoga što sudionici ne bi željeli od pokrovnih usjeva u vinogradu, na primjeru je prikazana metoda odabira pokrovnog usjeva kroz 5 koraka. Na radionici su predstavljene američke i europske baze podataka o pokrovnim usjevima, kao i jedan europski on-line alat za odabir pokrovnog usjeva prema vlastitim potrebama. U alat se unesu željeni čimbenici kao i oni koji to nisu te softver predloži najbolje vrste za pojedini slučaj.

Predstavljena je i uspostava i način sjetve pokrovnih usjeva kao i održavanje pokrovnog usjeva bilo zasijanog ili prirodnog. Na sljedećoj radionici koja će se održati na terenu, biti će, između ostalog, nastavak edukacije o održavanju pokrovnih usjeva prema specifičnostima u vinogradima sudionika.

Slike u našoj foto galeriji.