Održavanje radionice “VODENI EKSTRAKT KOPRIVE – MIT ILI STVARNOST” 19.12.2016.

Poziv na radionicu “Vodeni ekstrakt koprive – mit ili stvarnost”.

Mnogi pripravci koji se u ekološkoj poljoprivredi koriste za poboljšavanje plodnosti tla ili kao sredstva za zaštitu od štetnika rezultat su iskustva proizvođača te se prenose generacijski i imaju uporište u narodnoj predaji. Među najčešće preporučivanim i spominjanim pripravcima je vodeni ekstrakt (iscrpina) koprive. Ukoliko se herba kratko ekstrahira (24 sata) koristi se u svrhu suzbijanja štetnika, a nakon duže ekstrakcije ima funkciju u popravljanju plodnosti tla, odnosno kao gnojivo. Premda se radi o pripravku koji se vrlo često spominje, znanstveno utemeljenih istraživanja njegove učinkovitosti bilo kao insekticida ili gnojiva ima vrlo malo, a rezultati studija su često vrlo kontradiktorni. Još se manje informacija može naći o mehanizmima djelovanja takvih pripravaka te njihovom kompleksnom djelovanju na biljku. Zbog svega navedenog, provodi se VIP projekt ‘Vodeni ekstrakt koprive – mit ili stvarnost’ kojeg sufinanciraju Ministarstvo poljoprivrede, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Istarska županija.

U sklopu navedenog projekta održat će se 19.12.2016. radionica u Brtonigli, u prostorijama budućeg muzeja vina i seljačkog stvaralaštva, na adresi Mlinska 2, Brtonigla, s početkom u 17:00 sati.

Cijeli program možete pogledati ovdje.

Pozivaju se poljoprivrednici s područja Istarske županije te svi zainteresirani.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a radi bolje organizacije molimo da svoje sudjelovanje potvrdite slanjem maila na palcic@iptpo.hr ili pozivom na broj + 385 52 408 306.