PROJEKT „ISTRAŽIVANJE PRIMJENE INOVATIVNIH TEHNOLOGIJA MOTRENJA VINOGRADA ZA PLANIRANJE I PROVEDBU PRECIZNOG NAVODNJAVANJA VINOGRADA“

Precizno navodnjavanje jedan je ključnih alata poljoprivrednika u suočavanju sa ekstremnim sušama uzrokovanim klimatskim promjenama. Kako bi svojim vinogradarima pružili uvid u prostornu varijabilnost čimbenika koji doprinose bujnosti i prinosu vinove loze i utvrdili konkretne potrebe za navodnjavanjem, LAG „Sjeverna Istra“ i LAG „Središnja Istra“ prijavili su u svibnju 2022. partnerski projekt „Istraživanje primjene inovativnih tehnologija motrenja vinograda za planiranje i provedbu preciznog navodnjavanja“ unutar Javnog poziva Nacionalne ruralne mreže za 2022. godinu.

Projekt je proveden u suradnji sa timom stručnjaka sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji su primjenom suvremenih tehnologija (zemaljskih i zračnih senzora – dronova) tijekom vegetacijske sezone tj. od lipnja do kraja rujna 2022. ispitali potrebe za navodnjavanjem vinograda na zadanim mikro-lokacijama. Ispitivanja za sortu Teran izvršena su na lokaciji Sv. Lucija kraj Brtonigle dok su ispitivanja za sortu Syrah izvršena  na lokaciji Grimalda kraj Pagubica.

Više informacija o istraživanju i njegovim rezultatima potražite OVDJE.

U budućnosti se planira provesti još ovakvih ispitivanja i na drugim sortama vinove loze karakterističnim za istarski poluotok budući da primjenom rezultata ovakvih istraživanja poljoprivrednici smanjuju rizike od gubitka prinosa te istovremeno povećavaju kvalitetu proizvoda.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjere Tehnička pomoć – podmjere  20.2 “Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom”.