Važna obavijest za one vinogradare koji nisu proveli 2. tretiranje za američkog cvrčka!

Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel u Poreču nositelj je programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede naslova “Praćenje i suzbijanje američkog cvrčka u Istarskim vinogradima ” kojeg dodjeljuje Istarska županija za 2017. godinu.

Podsjećamo, američki cvrčak prenosi zlatnu žuticu vinove loze, a utvrđena je njegova prisutnost na gotovo svim lokalitetima. Prema naredbi Ministarstva poljoprivrede (NN 46/2017, NN 51/2017) obvezno je provesti 2 tretiranja insekticidima, a treće ako se po žutoj ploči tjedno uhvati 4 i više cvrčaka. Vinogradari trebaju tretiranje provesti kolektivno kako bi se maksimalno smanjio broj američkog cvrčka, kako se ne bi mogao širiti dalje.

Stoga molimo sve one koji nisu još proveli drugo tretiranje neka to učine što prije zbog krajnjeg roka korištenja insekticida.

VAŽNA NAPOMENA: Budući da se američki cvrčak većinom zadržava na donjim dijelovima trsa, potrebno je da škropivo dobro zahvatiti čitav trs kako bi se postigao maksimalan učinak, naročito ako se koriste insekticidi s kontaktnim djelovanjem. Također, svaki vinogradar treba postaviti žute ploče u vinograd kako bi pratio prisutnost i brojnost američkog cvrčka.

Za dodatna pitanja i informacije javit se Savjetodavnoj službi ili na slijedeću e-mail adresu: ivana.dminic@veleri.hr.