PRIRUČNIK “INOVACIJA POSLOVNIH MODELA U POLJOPRIVREDI”

Koje su mogućnosti uvođenja inovacija u poslovni model poljoprivrednika, te u kojoj se mjeri inovativnost isplati..?

Digitalizacija i inovativnost pojmovi su koje često vezujemo za neke druge djelatnosti, no one su danas više nego ikada izuzetno važne i u poljoprivrednoj proizvodnji. S jedne strane, zbog sve izraženijih zahtjeva u pogledu zaštite okoliša, a sdruge strane kako bi se povećala konkuretnost proizvođača.

Stoga smo u okviru projekta suradnje LAG-ova INNOVAOLIVA  zainteresiranim poljoprivrednicima odlučili ponuditi program edukacije tijekom  kako bi zainteresirani stekli uvid u sve elemente svojeg poslovnog modela te pod sutručnim mentorstvom razmotriti gdje postoje mogućnosti za inovacije. Priručnik “Inovacija poslovnih modela” nadovezuje se na program edukacije objedinjujući njezine sadržaje i čineći ih dostupnima za širu javnost, odnosno za sve zainteresirane gospodarske subjekte. Priručnik sadrži teorijske osnove o elementima poslovnog modela, osnovnu tipologiju poslovnih modela i upute za korištenje alata za inoviranje poslovnog modela (Platno poslovnog modela) ciljano usmjerenih na poljoprivredu.

Priručnik omogućuje poduzetnicima u poljoprivredi razumijevanje poslovnog modela i njegovih elemenata, a kako bi mogli analizirati svoje poslovanje, ali i poslovanje konkurencije, u svrhu razvoja i jačanja svoje konkurentnosti. U njemu su također  pojašnjeni elementi poslovnog modela i predstavljene mogućnosti za uvođenje inovacija, dočarano kroz primjere inovativnih poslovnih modela u području poljoprivrede.

Ujedno, priručnik  sadrži i upute za korištenje alata Platno poslovnog modela, koji je postao globalno priznati alat za definiranje, razradu, analizu i transformaciju poslovnog modela.

Priručnik “Inovacija poslovnih modela” možete preuzeti na povezniciInovacija poslovnih modela_Innovaoliva_V2 Final

Projekt Innovaoliva provodi se u okviru pod-mjere 19.3. kao projekt suradnje LAG-ova: LAG-a Sjeverna Istra, LAG-a Središnja Istra, LAG-a Istočna Istra, LAG-a Južna Istra te LAG-a Mareta.