Solidarnost u krizi – i za vinare!

Europska komisija pokazala je sluha za potrebe vinara produljivši paket iznimnih pomoći vinskom sektoru koji je teško pogođen posljedicama pandemije virusa Covid-19  usljed zatvaranja ugostiteljskih objekata diljem EU, ograničenja proslava te druge promjene u potražnji. Također, američke carine na vino iz EU dodatno su doprinijele poteškoćama s kojima se suočava ovaj sektor.

Mjere pomoći biti će primjenjive do 15. listopada 2021. s mogućnošću retroaktivne primjene i na razdoblje od 16. listopada 2020.  Ovim se mjerama nastoji maksimalno iskoristiti proračun dostupan u okviru nacionalnih programa potpora za vinarstvo.

Povećanje potpore

Riječ je o mjerama koje omogućuju uklanjanje vina s tržišta kako bi se umanjio negativan utjecaj na cijene te poboljšao novčani tok. Nadalje, države članice mogu osigurati avansna plaćanja do 100% troškova, kako bi u potpunosti iskoristile sredstva svog nacionalnog programa potpore i brže oslobodile tržišni pritisak.

Također, EK je odobrila povećanje intenziteta potpore s 50 na 70 posto što predstavlja rast od 20 posto.

Povećat će se i fleksibilnost u okviru programa pomoći na tržištu, a to, primjerice, uključuje povećanu fleksibilnost alata za kontrolu proizvodnog potencijala. Riječ je o takozvanom instrumentu za zelenu berbu i mogućnost za države članice da prilagode svoje programe vinarstvu, a korisnicima svoje poslovanje po potrebi.